FISTIKLI TOP KADAYIF

Nefiss fıstıklı kadayıf
Fıstıklı kadayıf
http://kurabiyecimiss.blogspot.com/2016/02/fistikli-kadayif_14.htm

Kadayıfı severmisiniz? Milli tatlımız sayılır aslında. Bayram yaklaştığında Annelerimiz başlar kadayıfmı yapalım, baklavamı yapalım diye. Kadayıfçılar, baklavacılar diye ikiye bölünen ev halkı. Valla sizi bilmiyorum ama ben kadayıfı daha çok seviyorum. Baklavadan daha hafif oluyor. Hakkını yemek istemem tabii baklavada çok güzel bir tatlı ama kadayıf daha hafif geliyor bana. Bayram da değil,  seyranda değil ama ben yinede kadayıf yaparım diyenlerdenseniz o zaman işte tarif burda. Şimdiden ellerinize, emeğinize sağlık.

MALZEMELER

400 gr taze kadayıf
125 gr tereyağ
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

ŞERBETİ İÇİN GEREKLİ MALZEMR
  
3, 5 bardak su
3 bardak şeker
1 çeyrek limon suyu

ÜZERİ İÇİN

İnce çekilmis fıstık

YAPILIŞI

Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz.bir tencereye koyduğumuz suya şekeri ilave ediyoruz. Yaklaşık 10 dakika kaynatıyoruz. Sürenin sonunda çeyrek limonu sıkıp  3-4 dakika daha kaynatıyoruz. Sürenin sonunda ocaktan indirip soğuması için bırakıyoruz.
        Tereyağını eritip soğutuyoruz. Derin bir kaba koyduğumuz kadayıfın üzerine tereyağını ekleyip iyice harmanlıyoruz. Orta boy bir kasenin içine bir parça kadayıfımızdan koyup elimizle hafifçe bastırıyoruz. Ortasına iri çekilmiş fıstıktan ekleyip üstünü kapatıyoruz. Yağladığımız fırın tepsisine ters çevirip bütün kadayıf bitene kadar işleme devam ediyoruz. Her bir top kadayıfımızın üzerine yaklaşık 1 tatlı kaşığı tereyağ koyuyoruz. Önceden ısıttığımız 180-200 derecelik fırınımızda kadayıflar kızarana kadar pişiriyoruz. 
         Fırından çıkardığımız kadayıfların ilk sıcaklığı gidince soğuyan şerbetimizi bir kepçe yardımıyla herbirinin üzerine eşit bir şekilde döküyoruz. İşlem bittikten sonra üzerini kapatıp iyice şerbetini çekene kadar bekletiyoruz. Şerbetini çeken tatlımızın üzerini fıstık taneleri veya iri çekilmiş fıstık ile süsleyip servis ediyoruz.     AFİYET OLSUN...  :)
 
fıstıklı kadayıf
http://kurabiyecimiss.blogspot.com/2016/02/fistikli-top-kadayif.html


PÜF NOKTASI;

Sıcak kadayıfın üzerine soğuk şetbet dökülmesi kadayıfın hamur olmasını  önler. Aksi taktirde tatlımız hamur olacaktır.

6 yorum:

  1. Kadayıfın altın sarısı rengi ne güzel olmuş. Eline saglik:) Kadayıfla baklavayı karşılaştırmak gerekirse tercihim kadayıftan yana olur. Bir kere ana malzeme olan kadayif hazır olduğu için kısa sürede hazırlanıyor dolayısıyla pratik bir tatlı. Baklavanin kadayıftan daha fazla kalori taşıdığını düşünüyorum. Bence de kadayıf daha hafif mideyi çok yormuyor. Dikkat edilecek en önemli nokta pişirirken yakmamak :) birde şerbetini doğru vermek.
    Paylaşim için teşekkür ediyorum.😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok haklısın Zülalcim gerçekten kadayıfın şerbeti ve rengi çok önemli. Şerbetinin sıcaklık derecesi çok önemli yoksa canım kadayıf hamur olabiliyor ne yazık ki 🙄. Baklavadan daha hafif bir tatlı olduğu konusunda da hemfikiriz ne güzel. Bir de kadayıfı çok çeşitli şekillerde kullanabiliyoruz en güzel yönü de bu bence 😊. Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için sevgilerimle ❤

      Sil
  2. Görünüş ye beni diyor eline sağlık canım afiyetle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nevcihan hanım yorumunuz çok mutlu etti beni Sevgilerimle 😀❤

      Sil
  3. Kimbilir kaç yildir kadayif yemedim. Eline saglik canim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Deryacım 😀. Hafif tatlı kadayıf ama sonuçta şerbetli tatlı tabii 😊

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.